MIKÄ?

Keisari Pasanen kartoittaa Speden ajatusmaailmaa ja Speden 1980- ja 1990-lukujen elokuvatuotantojen taustaa, kaivelee aiheeseen liittyvää materiaalia sekä tutustuu Spede-elokuvissa työskennelleisiin ihmisiin.

Spede on jäänyt elämään ihmisten mieliin koko kansan viihdyttäjänä, joka synnytti Uunon ja teki kriitikoiden vihaamaa pöhköviihdettä. Mutta kuinka tietoisesti ja laskelmoivasti Spede oikeasti toimi elokuviensa taustalla?

Spede piti etenkin 1980-luvulla tuotannollisesti suomalaista elokuva-alaa omalta osaltaan taitavasti hyppysissään pyörittämällä tuotantojaan taloudellisesti kannattavasti. Spede oli kotimaisen elokuva-alan reiluimpia palkanmaksajia, ja vastarannan kiiskenä tunnetulla Spedellä oli esimerkiksi tarkkaan mietityt visiot siitä, miten hänen mielestään järjetön Suomen elokuvatukijärjestelmä voitaisiin toteuttaa paljon järkevämmin.

Spede uhosi joskus myös voivansa lähteä tekemään elokuvia ulkomaille, mutta hänen ei koskaan tarvinnut, sillä Spede-elokuvat menestyivät Suomessa joka tapauksessa.

Tämä ajatusmaailma tulee ilmi etenkin Speden 1980-luvun Spede-elokuvissa, joita tehtiin Uuno Turhapurojen välillä. Näistä elokuvista on tullut kulttiklassikoita, joissa on myös psykedelisiä sävyjä: esimerkiksi ilman käsikirjoitusta kuvattu Lentävät luupäät agentti-, missi-, viinarobotti- ja lentohärvelitarinoineen, monikameravideotekniikan pilottikokeilu, sketseistä pidennetty Pikkupojat-elokuva tai Vesku Loirin huikeaan improsuoritukseen perustuva Hei kliffaa hei.

Näiden elokuvien yhteydessä myös Ere Kokkosen ja Speden näkemyserot nousivat pintaan ja kiristivät miesten välejä. Kokkosen kunnianhimo ei aina kohdannut Speden omia visioita, vaikka Spede huomasikin, että tarvitsee Kokkosta menestyselokuviensa tekemiseen.

Aikakausi huipentui 1990-luvun lopulla erikoiseen, lähinnä byrokraattisista syistä valmistuneeseen Naisen logiikka -elokuvaan, jonka ehti nähdä vain noin parisataa ihmistä ennen kuin Spede veti sen pois teattereista ja jonka oikeudet lojuvat edelleen Pasasen kuolinpesässä.

Mitä Spede todella ajatteli ja miten toimi miehen bisnesvaisto?

Keisari Pasanen kartoittaa Speden ajatusmaailmaa ja Speden 1980- ja 1990-lukujen elokuvatuotantojen taustaa, kaivelee aiheeseen liittyvää materiaalia sekä tutustuu Spede-elokuvissa työskennelleisiin ihmisiin.

Kuka?

Keisari Pasasen kirjoittaja Kalle Heino on katsonut monet Spede-elokuvat, erityisesti Hei kliffaa heinPikkupojat ja Lentävät luupäät, kymmeniä kertoja – sekä lapsena että aikuisena. Muutaman liiallisen katselukerran jälkeen syntyi tarve selvittää, mistä näissä tuotannoissa onkaan oikeasti ollut kyse.